fredag 15 november 2013

American Curly Horses


Jag har tidigare skrivit ett inlägg om min milda hästallergi och har hört att det finns ett par hästraser som ska vara allergivänliga, däribland den amerikanska curlyhästen. Curlyhästen karakteriseras oftast av krullig päls - på kroppen, i öronen och på hovskägget. Även ögonfransarna kan, på vissa curlys, vara naturligt "böjda". Vissa curlyhästar är mer krulliga än andra, beroende på vilken "krullgen" som är dominant, och vissa har slät päls men bär ändå på "curlygenen". Curlyhästen användes bland annat av nordamerikanska indianer där de reds av hövdingar och medicinmän i indianstammarna. Sedan kom familjen Damele som 1898, i Nevada USA, upptäckte vilda curlyhästar som sprang uppe i bergen med mustangerna. 1932 kom en ovanligt hård vinter och de enda hästar på ranchen som hade överlevt vintern var de curlyhästar som familjen Damele hade fångat in, tämjt och ridit in. De valde sedan att avla vidare på de härdade curlyhästarna och blandade in andra blodslinjer i rasen, exempelvis arab och morgan.

Curlyhästarna har rykte om sig, från det jag har läst, av att vara mycket kloka, lättlärda hästar med ett lugnt, stabilt psyke och temperament. De är även härdiga, som ovanstående berättelse pekar på, och har ofta en fin hovkvalitet.

Söndag den 3/11 åkte jag och mamma iväg till uppfödaren Gerhardsson's Curly Horses för att se dessa häftiga hästar i verkligheten. Det första vi möttes av, när vi kom in i stallet, var nyfikna hästhuvuden som flemade och "tryckte upp" mulen rätt i ansiktet på oss. Ungefär som glada hundar som vill hälsa och mentalt ropa "heeeeej, vem är duuuu?" På bilderna kan ni först se Missouri's Copper Lass, 5-årigt sto, och hennes helsyster, 3-årigt sto Missouri's Watseka och halvsyster Missouri's Sacagawea, även hon ett 3-årigt sto. Vi fick upplevelsen av att de var väldigt nyfikna, sociala hästar som gärna sökte kontakt. Otroligt häftiga hästar som jag vill lära mig mycket mer om!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar